Ophangpunt voor luchtacrobatiek

De ophangpunt is een punt waar de apparatuur aan zal worden bevestigd, in deze voorbeeld een doek. De punt moet een dragende structurele balk zijn die een belasting van minimaal 400 kg per artiest kan dragen.
Als een aluminium truss wordt gebruikt, moet deze worden opgehangen aan of bevestigd aan de hoofdconstructiebalken of punten erboven, of deel uitmaken van een aluminiumconstructie die rond het podium is gebouwd. Als de truss was opgehangen, zou deze in een hoek van 45 graden aan de muren of vloer moeten worden gespannen om een ​​vast, niet-bewegend punt te creëren.


Om het ophangpunt te bereiken om de lucht-apparatuur op te hangen, moet er een schaarlift of ladder aanwezig zijn. Het verlenen van toegang voor het installeren van de apparatuur zou hetzelfde vereisen onmiddellijk na het evenement, om de installatie af te breken.


Podium
In de speelruimte mogen geen losse voorwerpen hangen. Alle hangende voorwerpen en gereedschappen moeten goed worden vastgezet. De truss waar het ophangpunt zich bevindt, moet vrij zijn van andere objecten. Elk ophangpunt heeft een min. 4 x 4 meter vrije speelruimte op de grond eronder.

 

Allgemeen
Een gekwalificeerd rigger, een persoon met de juiste kwalificaties, kennis en ervaring moet de constructie van het ophangpunt of benodigde truss opzetten en ervoor zorgen dat alle gebruikte punten veilig zijn volgens de bouwrichtlijnen.

Alle apparatuur die wordt gebruikt voor het construeren van het ophangpunt moet goed worden onderhouden en regelmatig worden geïnspecteerd (bijv. truss, verbindingen, ladders, schaarlift, tuigage, touwen …).

Toegang voor inspectie van de voorziene ophangpunten voor de luchtacrobate moet voorafgaand aan de repetities worden geregeld met voldoende tijd voor eventuele veiligheidsproblemen.

Download technische rider