TECHNIEK

Wat is een mobiele ophangpunt?

Motortakel, lier of kraan

Wanneer het aankomt op luchtacrobatiek, speelt de ophangpunt een cruciale rol. Naast de vaste ophangpunten zijn de meest gebruikte een motortakel, lier of zelfs een kraan. Allemaal gebruiken ze een haak als bevestigingsmiddel. Ze worden bediend door een externe operator, zoals een technicus of kraanmachinist.

Een vlotte uitvoering van de voorstelling vereist een zorgvuldige timing van de act die vooraf moet worden gerepeteerd. Het is ideaal als degene die tijdens de repetities aanwezig is ook verantwoordelijk is voor de uitvoering tijdens het optreden zelf.

Voor luchtacrobatische shows zijn er diverse soorten motoren beschikbaar. De motortakels voldoen aan de normen C1 of D8+ en hebben altijd een minimale capaciteit van 500 – 1000 kg, afhankelijk van de specifieke eisen van de act. Deze veelzijdige ophangsystemen dragen bij aan een veilige en indrukwekkende luchtacrobatiekervaring.

Als kranen zijn bouw- of hijskranen, telescoopkranen en torenkranen geschikt.

Bij het kiezen tussen een mobiel of vast ophangpunt is het essentieel om rekening te houden met de specifieke behoeften van de act, de locatie en de gewenste flexibiliteit. Beide typen ophangpunten kunnen worden aangepast aan de unieke eisen van uw evenement om een veilige en spectaculaire luchtacrobatiekervaring te garanderen.

 

Wat is een vaste ophangpunt?

Het ophangpunt fungeert als het bevestigingspunt voor de apparatuur, zoals een doek in dit geval. Dit punt dient een dragende structurele balk te zijn die een belasting van minimaal 400 kg per artiest kan dragen.

Indien een aluminium truss wordt gebruikt, moet deze worden opgehangen aan of bevestigd aan de hoofdconstructiebalken of punten erboven, of onderdeel zijn van een aluminiumconstructie die rond het podium is gebouwd. Als de truss wordt opgehangen, dient deze onder een hoek van 45 graden aan de muren of vloer te worden bevestigd om een stevig, niet-bewegend punt te creëren.

Voor toegang tot het ophangpunt voor het ophangen van de luchtapparatuur is een schaarlift of ladder vereist. Het bieden van toegang voor zowel de installatie als het afbreken van de apparatuur is essentieel en vereist dezelfde voorzieningen direct na het evenement.

Beschikt Flyingartwork over een trapeze stellage voor buitenoptreden ?
Download technische rider

Vrijstaand Trapeze-Stellage 

Ja, Flyingartwork beschikt over een speciaal ontworpen trapeze stellage die ideaal is voor buitenoptredens. Onze vrijstaande trapeze stellage, in de vorm van een piramide, biedt een stabiel en veilig ophangpunt voor adembenemende luchtacrobatiekacts, zelfs op locaties waar geen geschikte structuren beschikbaar zijn. Met een hoogte van ongeveer 8 meter biedt dit stellage de perfecte oplossing voor buitenevenementen, festivals en andere openluchtlocaties.

Onze vrijstaande trapeze-stellage is een waardevolle toevoeging aan elk evenement, vooral op locaties waar een geschikt ophangpunt ontbreekt. Dankzij de unieke piramidevorm en de hoogte van ongeveer 8 meter biedt het stellage een directe oplossing voor evenementen die niet beschikken over geschikte structuren om apparatuur op te hangen.

Dit betekent dat zelfs op openluchtfestivals, parken of stedelijke locaties waar traditionele ophangpunten ontbreken, onze trapeze-stellage een uitkomst biedt. Het vormt als het ware een mobiele hub voor luchtacrobatiek, waardoor evenementen van elke aard kunnen genieten van adembenemende solo– en duo-acts zonder compromissen te hoeven sluiten.

Bovendien biedt het een grote mate van flexibiliteit bij het plannen van de indeling van uw evenement. Onze stellage fungeert niet alleen als een stevig en betrouwbaar ophangpunt, maar creëert tevens een visueel opvallend middelpunt dat de aandacht trekt en de sfeer van het evenement versterkt. Met de mogelijkheid om verschillende spectaculaire showacts te accommoderen, verandert onze stellage uw locatie in een waar spektakel.

Met onze eigen installatie bieden we niet alleen een podium, maar ook een ophangpunt voor diverse spectaculaire showacts. Bovendien is de stellage geschikt voor acts die een motortakel of contragewicht als ophangpunt vereisen, zoals de luchtringen of de vliegende harnas.

Wat zijn de voorwaarden voor Vertikale dans?

Verticale Gevel Dans

Een gevel dans kan op verschillende manieren technisch omgezet worden. De touwen kunnen direct aan obstakels op het dak, aan eigen gebouwd traversen constructies vast gezet worden.

Ophangpunten moeten aan een draagkracht van 1000 kg voldoen met een instap-mogelijkheid aan de gevel of het dak.

Een locatie bezoek van te voren is altijd aan aan te raden omdat locaties, daken en gevels altijd van elkaar onderscheiden.

Vaak kun je een eenvoudige trussconstructie op het dak neerzetten, die je gemakkelijk kunt uitbreiden tot 8 acrobaten. Hier werken wij altijd met een technische leverancier van onze vertrouwen samen.

Is counterweight een mobiele ophangpunt ?

Counterweight

Voor het counterweight-systeem is een vaste/vastgebonden (aan de muur) ladder of een verticale truss nodig om op en neer te klimmen om de luchtacrobaat tegenwicht te bieden. 

Statische handelingen op een katrolsysteem vereisen 2 bevestigingspunten aan het plafond/truss en 1 bevestigingspunt op de grond, muur of verticale truss, allemaal met een veilige WWL van 400kg vereist voor elk van de 3 punten.

Aan welke eisen moet het podium voldoen?

Op het podium of in de speelruimte mogen geen losse voorwerpen liggen of hangen. Alle hangende voorwerpen en gereedschappen moeten goed worden vastgezet. De truss / balk waar het ophangpunt zich bevindt, moet vrij zijn van andere objecten. Elk ophangpunt heeft onder zich een vrij, vlak en bespeelbaar vloeroppervlak. 

Wat is rigging? En wie mag riggen?

Aerial rigging is een specialisme op het gebied van rigging dat zich specifiek bezighoudt met menselijke lasten. Aerial rigging is het proces en voorzien van ophangpunten voor de luchtacrobate en hun apparatuur (zoals b.v. doeken). Een grondige kennis van de principes van aerial rigging is essentieel om de veiligheid van de artiesten en het publiek te garanderen.

Aerial rigging kan door gespecialiseerde bedrijven, professionele riggers en professionele luchtacrobaten worden voorzien.

( LUCHT ) ACROBATIEK

Wat is contorsie?

De kunst van de slangenmens

De term contortion (Latijnse contortio ’twist, turn’) beschrijft een vorm van acrobatische performances waarbij de artiest zijn lichaam verdraait of buigt in posities die voor de meeste mensen onbereikbaar lijken. Verdraaiing is vaak onderdeel van een circusact.

Een contorsionist, ook wel slangenmens genoemd, is dus een acrobaat die dankzij jarenlange training zijn lichaam tot het uiterste kan buigen. Over het algemeen hebben slangenmensen al een ongewoon hoog niveau van natuurlijke flexibiliteit, die vervolgens wordt verbeterd door specifieke oefeningen.

 

Wat is een German Wheel of Cyr wheel?

Het German Wheel is ook bekend als een Rhönrad, waarmee een acrobate de meest spectaculaire trucs kan uitvoeren.

De Rhönrad bestaat uit twee wielen die met elkaar zijn verbonden door zes sporten. De diameter van het wiel hangt af van de lengte van de acrobaat, meestal tussen 150 tot 200 cm. De wielen wegen tussen de 40 en 60 kg. 

Wat is acrobatiek?

Acrobatiek staat in het algemeen voor verschillende vormen van lichamskunst zoals grondacrobatiek met contosie, handstandacrobatiek, parterre-acrobatiek, german wheel, om enkele te noemen.

Parterre-acrobatiek vindt plaats in losse trucs of in series van aaneengesloten trucs waarbij minstens één acrobaat in contact blijft met de vloer.

De ​​fysieke bewegingen stellen hoge eisen aan de uitvoerder op het gebied van coördinatie en conditie, maar ook balans en behendigheid zijn erg belangrijk.

Wat is luchtacrobatiek?

Luchtacrobatiek wordt vaak als een dans hoog in de lucht beschreven. 

Men spreekt van luchtacrobatiek wanneer de focus van de performance en de artistieke elementen zich in de lucht afspelen.
Het is een verzamelnaam voor verschillende circustechnieken zoals doeken, trapeze, ring, harnas dans, muurdans en nog veel meer.

Luchtacrobatische acts duren meestal tussen 5 tot 15min, omdat ze veel kracht, concentratie en techniek vergen. 

Luchtacrobatiek kan als solo, duo of in groepen uitgevoerd worden.

Wat zijn doeken / silks / tissue ?

Tijdens een doeken act maakt een acrobate gebruikt van doeken (ook bekend als silks of tissue). Doeken voor luchtacrobatiek zijn in verschillende kleuren beschikbaar, waardoor we onze tissue acts makkelijk aan uw bedrijfskleuren kunnen aanpassen.

Ze zijn gemaakt uit meterlange stoffen (meestal 14 tot 20m), die een hoge belasting (minimaal 2,5KN) aankunnen. Dubbel gevouwen worden ze verticaal opgehangen. De doeken raken (meestal) de grond.

Dat bergt twee voordelen, praktisch en visueel: de acrobaat kan vanuit de grond erin klimmen (dus er is geen mobile ophangpunt vereist) en de visuelle sensatie is indrukwekkend en imposant. De doeken wapperen, vliegen en laten met hun dansende poëzie een spektakel zien, die ruimtevullend is.

Wat is een luchtring / lyra / aerial hoop / hoepel ?

Een luchtring is een ronde stalen ring die lijkt op een hoelahoep die in de lucht wordt opgehangen en door ophangmaterialen (zoals sling, karabiner etc) aan het ophangpunt (truss, balk) is bevestigd. Het wordt ook vaak hoepel of aerial hoop genoemd en vormt samen met de doeken het belangrijkste element in de luchtacrobatiek. 

Een ring act is een spectaculaire show waarbij de acrobate de hoogte in gaat zonder contact te maken met de grond (anders als bij de doeken, ze raken altijd de grond). De act combineert acrobatiek, dans en muziek. Optredens zijn solo als ook als duet in de luchtring mogelijk.

Daarnaast heeft Flying Artwork twee bijzondere symbolische en decoratieve variaties van de luchtring ontwikkeld, alle met unieke kwaliteiten: infinity ring en de 3D ring.

Wat is een luchtring / lyra / aerial hoop / hoepel ?

Een luchtring is een ronde stalen ring die lijkt op een hoelahoep die in de lucht wordt opgehangen en door ophangmaterialen (zoals sling, karabiner etc) aan het ophangpunt (truss, balk) is bevestigd. Het wordt ook vaak hoepel of aerial hoop genoemd en vormt samen met de doeken het belangrijkste element in de luchtacrobatiek. 

Een ring act is een spectaculaire show waarbij de acrobate de hoogte in gaat zonder contact te maken met de grond (anders als bij de doeken, ze raken altijd de grond). De act combineert acrobatiek, dans en muziek. Optredens zijn solo als ook als duet in de luchtring mogelijk.

Daarnaast heeft Flying Artwork twee bijzondere symbolische en decoratieve variaties van de luchtring ontwikkeld, alle met unieke kwaliteiten: infinity ring en de 3D ring.

Wat is een aerial sling / hangmat / lus ?

Aerial Sling (hangmat, lus) is een lang stuk stof dat opgevouwen wordt opgehangen, met de losse stof uiteinden tegen het ophangpunt aan. Kenmerkend voor deze stof  van een lus is dat de lengte van ca. 2 meter, waardoor de acrobaat zijn hele lichaam erin kan krijgen, alsof het een enorme hangmat is en een veeltal poses en drops kan uitvoeren.

De stof is glad en zeer elastisch in de lengte, maar niet zozeer in de hoogte. Dit maakt het stabiel. En op deze manier kan de acrobaat technieken gebruiken die vergelijkbaar zijn met de doeken.

ILLUMINATED ACTS

Wat zijn illuminated / verlichte / LED acts ?

Verlichte acts zijn innovatieve voorstellingen in of met LED-objecten, zoals de Flying Led Diamond, Led-hoepel, Led Lounge Acts, lichgevende walkacts en het LED-Cyrwheel vaak in combinatie meet een illuminated kostuum.

Door het combineren van moderne lichttechniek met de elegantie en dynamiek van (lucht)acrobatiek is Flyingartwork erin geslaagd om een adembenemend visueel spektakel te creëren.

Alle led-lichtjes van de illuminated acts kunnen afzonderlijk van elkaar worden verlicht! Zo variëren de lichteffecten van dynamische urbaan led-ritmes tot zachte en mystieke kleurgolven. Alle lichten kunnen op afstand worden bediend, waardoor de show altijd en op elke plek kan plaatsvinden.

Illuminated acts zijn geschikt voor een internationaal publiek van alle leeftijden en kunnen worden aangepast aan elk willekeurig evenement. Dus boek onze show voor een werkelijk onvergetelijke ervaring!

Met welke technischen eisen moet ik rekening houden ?

Alle onze LED-objecten werken draadloos en kunnen vanuit het FOH worden aangestuurd. Hiervoor nemen we een eigen controller-tafel mee. Voor de Flying Led Diamond brengen we ons eigen lichttechnicus mee.

Maken onze LED-objecten onderdeel uit van een grotere productie kunnen we de DMX-patch’s van het LED-object voorafgaand delen.

Als we onze showmuziek zelf mee zullen we deze vanaf ons apparaat afspelen. Hiervoor moeten onze eigen XLR-uitgangen aangesloten kunnen worden op de XLR van het hoofdgeluidssysteem, 

Al onze LED-objecten werken op batterijen. Ze bevinden zich bovenop het object onder het ophangpunt. Wij brengen het LED-Object altijd volledig opgeladen naar de locatie. Maar repetities of standby-modus veroorzaken verlies van de batterijen. So kan het soms wel voorkomen dat we de batterijen na moeten laden, waarbij we de powerbanks onder de ophangpunt van het LED-object moeten kunnen bereiken. Meer over laadtijden kunt uw in de technische rider terug vinden. 

Kunnen de LED's op maat worden programmeert ?

Natuurlijk en met genoegen!

Alle led-lichtjes kunnen door ons ervaren lichttechnicus geprogrammeerd worden met verschillende lichteffecten, led-ritmes of kleurgolven. So kunt uw onze LED-objecten perfect laten matchen met uw evenement!

OVERIGE VRAGEN

Is maatwerk mogelijk ?

Zeker! Uw kunt het zo gek niet bedenken!
Alle onze acts kunnen aangepast worden aan een thema of de sfeer van uw evenement. 
Flyingartwork heeft veel ervaring in het maken van custome made performances en in het ontwikkelen van show concepten. Hiervoor overleggen we met uw de uitstraling en het verhaal, die uw met de act wilt bereiken.

Hoe kunnen we dit al heel eenvoudig en zonder extra kosten aanbieden?
Uit ons repertoire kiezen we de juiste kostuums, muziek en (lucht) acts om van uw evenement een blijvende herinnering te maken. 

Hoe kan ik contact opnemen ?

Boven rechts op de website treft uw onze contact gegevens. U kunt ons bellen of een e-mail sturen. Elk act pagina is ook voorzien met een contactformulier “vraag offerte aan”.  

We zijn doordeweeks tussen 9:00 en 17:00 telefonisch bereikbaar en 24/7 via de mail. All uw emails worden binnen 24uur beantwoord. Kunt uw onze berichten niet vinden in uw postingang, kijk dan ook even in de spam. Helaas belanden onze emails er soms in.

tel.: 0031 (6) 151 844 69
email: info@flyingartwork.nl

Gebruiken jullie veiligheid matten / netten of lijnen?

Alle artiesten van Flyingartwork zijn professionele acrobaten . Dat houd in dat we jarenlang ervaring hebben in ons vak en veel tijd aan training en repetities besteden. Alle onze optredens worden veilig en in eigen aansprakelijkheid uitgeoefend. Zo kunt uw ons helemaal vertrouwen en puur van de act genieten –  ook als we tijdens onze optredens niet of alleen als nodig van veiligheidslijnen of turnmatten gebruik maken!

 

Wie is verantwoordelijk? Wat is verzekerd?

De acrobaten van Flyingartwork werken zelfstandig en zijn professioneel. De optredende artiesten zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen material zoals karabiner, slings, doeken etc. De technische leverancier is verantwoordelijk voor zijn producten en diensten. Flyingartwork gaat ervan uit dat het event verzekerd is met een passende evenementen verzekering.

 

Wat soort van evenement verzorgd Flyingartwork ?

Als artiesten bureau verzorgen wij heel veel verschillende evenementen. Denk aan opening acts, borrels, congressen, festivals etc. Elk event heeft een eigen behoefte en individuelle benadering. Door ons langjarige ervaring vinden we altijd de juiste act voor uw evenement.

Heb ik vergunningen nodig voor een acrobatische act?

Meestal niet! De vergunningen die uw moet aanvragen voor uw evenement zijn niet van toepassing voor ons werk. Uitzondering zijn als b.v. een kraan of publiek op een openbare weg moet worden geplaatst. 

Zijn er klantenbeoordelingen ?

Ja zeker! 

“Samenwerken met Flyingartwork is inspiratief, creatief en toch realistisch en uitvoerbaar. Uw show-creatie voor ons vond ik prachtig en deed mij denken aan het werk van Federico Fellini.” 
Fortunato Creativo

“Océ has worked with Flyingartwork on several events over the years. Flyingartwork always delivers an act that adds a highlight to our shows. One of my personal favorites was a four-person aerial ballet, synchronized with our own AV productions, that supported the launch of an important new product. This was viewed by thousands of visitors to our week-long event. I can whole-heartedly recommend Flyingartwork to support such events”
Creative Director – Oce International Communications

“The show was even better then we ever imagined”
Ministerie van Buitenlandse zaken , Ambasade in Brazilie

“Spectaculair, stijlvol entertainment en een verrassende act voor onze medewerkers en gasten.” 
Woordvoerder & Communicatie adviseur Mediq NV.

“Heel hartelijk dank voor jullie stipheid maar vooral voor de geweldige performance, we hadden ZOVEEL…….. postieve reacties.”
Coördinator Verhuizing- Hof van Bethanië

“De opening is verlopen zoals bedoeld was; een feestelijke, niet standaard opening waarin de sfeer, openheid en ruimte van het gebouw optimaal naar voren komt.”
Jullie hebben hier een superbijdrage aan gegeven! Dankjewel! Met vriendelijke PR-functionaris – Savant Zorg

“Ik heb de afgelopen weken regelmatig complimenten gekregen over jullie act variërend van stijlvol, indrukwekkend tot passend bij de tijdsgeest. (..) Het was een spectaculair optreden!”
Directie Communicatie en Informatie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties